pixabay 20151009 free   hands-600497_640

Tudás vagy bölcsesség? – Mások szolgálata a legnemesebb feladat… – A békés harcos útja nyomán

Vajon miért a legnemesebb feladat a mások szolgálata? És mi a különbség a tudás és a bölcsesség között? – Dan Millman igaz története nyomán

Dan Millman, A békés harcos útja című klasszikusnak számító bestsellere, igaz történeten alapszik. Ő egyike korunk nyughatatlan gondolkodóinak, aki minduntalan a dolgok értelmét fürkészi. Biztos vagyok benne, hogy akárhányan olvassák a könyvet, mindenkinek más élménye lesz, más üzenetet hall ki belőle.

Akár tudatosan, akár nem, de valahol mind keresünk valamit. És attól függően, hogy milyen stádiumban vagyunk egy adott probléma feltárásában, és megoldásában, annak megfelelően vagyunk képesek meghallani a választ. Hogy kinél ez mennyi időt vesz igénybe, az alkat és érettség függő. Van akinél hetek, hónapok, de lehet akár évek is. Hogy lehet mégis felgyorsítani ezt a folyamatot? Millman azt tanácsolja, hogy ürítsük ki a szemetet, azaz tisztítsuk meg elménket mindattól a felesleges gondolattól, ami elhomályosítja az elmét. Milyen gondolatok, érzések lehetnek ezek? – féltékenység, kapzsiság, mohóság, harag, önbecsülés hiánya, stb. Amely érzésekből ilyen gondolatok születhetnek, mint az “Én sokkal okosabb, szebb vagyok!”, vagy a “Dehogy segítek neki, nekem meg ki segített, mikor bajban voltam?!”, és így tovább.

Millman könyve igen tömény, tömérdek bölcsesség lapul minden egyes oldalán. Azon szerencsések közé tartozom, akik személyesen is találkozhattak vele és megtapasztalhattam élőben is mindazt a tisztaságot, amely a könyveiből is átjön. A mű olvasásakor érdemes rápihenni egy-egy oldalra és emészteni a gondolatokat. Mert bizony sokszor az igazán mély felismerések komoly áldozatok árán érkeznek meg az életünkbe.

Az önkéntességgel kapcsolatban két kulcsfontosságú gondolatot szeretnék felvillantani Millman tollából, hátha másokat is inspirál, ahogy ez nálam is történt.

1. Mikor Millman értetlenkedve vonja kérdőre mesterét, hogy ha olyan sokat tud a világról, miért tengeti a napjait egy benzinkútnál?! – Szókratész csupán azt felelte, számára az ügyfél szolgálata a legnemesebb feladat. Ez egy szolgálat. 

2. A tudás, nem ugyanaz mint a bölcsesség. Mégis a különbség az, habár tudjuk hogy kell megpucolni egy ablakot, a bölcsesség ha csináljuk is…

Biztos vagyok benne, hogy sokan tudják, hogy a bármilyen okból segítségre szorulók támogatása nemes dolog. Mégis tegyék fel a kezüket, akik “bölcsek” és valóban tesznek is érte!

Jó gondolkodást és cselekvést kívánok mindenkinek!

A békés harcos útja című könyvből készült film, itt tekinthető meg:

 

Segítsd munkánkat. Oszd meg ismerőseiddel.