pixabay_com_20151009  brain-954817_640

Szabadidős lehetőségek – Elkészült az előtanulmány másodlagos célunk megvalósításához

Elkészült a téma országos térképe! Interjú az Angyalvár Alapítvány elnökével. Feltártuk mi a jelenlegi helyzet hazánkban ebben a témában. Továbbá azt is megtudtuk milyen igény van erre a tevékenységre és ha van, hol, és milyen módon valósult meg eddig sikeresen.

Ádám Barbara: – Miért tartottad fontosnak, hogy erről szóljon a szakdolgozatod?

Bathó Ildikó: – Szakdolgozatom egy előtanulmány a terveink megvalósításához, mivel másodlagos célunk között az szerepel, hogy létre hozzunk egy olyan helyet, ahol a célcsoport tagjai fiatalok és értelmes szabadidő eltöltési lehetőséget találnak térítésmentesen.

Á.B.: Hogy látjátok, milyen keretek között tudna ez működni?

B.I.: – Éjszakai sport, művészeti, kulturális és önismereti tevékenységekkel szeretnénk érvényesíteni fejlesztő módszereinket. Olyan  helyet álmodtunk meg, ahol közösséget formálhatunk és bázisként, valódi prevenciót nyújt a fiatalok számára. Életvezetési tanácsadással, amit szakemberek és kortárs segítők részvételével kívánunk megvalósítani.

Á.B.: Miről szól a szakdolgozat?

B.I.:  – A szakdolgozat egy részében feldolgoztam a nemzetközi viszonylatban fellelhető szakirodalmat, más részt pedig bemutattam a hazánkban már ebben a témakörben működő vagy már korábban kipróbált programokat.

Á.B.: – Mi volt a célod?

B.I.:  Tapasztalat szerzés vagyis a problémák feltárása és a leküzdésükre való megoldási stratégiák keresése illetve megismerése.

Á.B.: – Miért tartottad ezt fontosnak?

B.I.: – Az elemzés célja nemcsak a látóköröm szélesítése volt hanem a konkrét helyzet megismerése az országban. Alapítványuknál mindenki munkája mellett, szabadidejében végzi önkéntes munkáját. Kimondottan fontosnak tarjuk, hogy a lehető legjobban gazdálkodjunk az időnkkel, energiánkkal és első sorban felelősen kezeljük az Alapítvány bevételeit. Úgy gondolom, hogy a téma részletes elemzése során feltárt tapasztalatok és hibák kulcsfontosságúak a túlélés szempontjából

Továbbá célom volt feltérképezni, hogy milyen hasonló szabadidős lehetőségek vannak még az országban amelyek hatékonyan működnek vagy próbáltak működni és preventív jelleggel bírnak. Forró Pontok program megismerésével, és sorsának nyomon követésével (a program egy jó módszernek tűnt, sajnálatos módon itthon nem tudott életre kelni és önállóan működni, hiába volt külföldön sikeres.) sok mindent sikerül felismernem és az ő tapasztaltaikból meríteni. Nagyon sok mindennek kell jól “együtt állnia”ahhoz, hogy egy ilyen program ne csak létre jöjjön hanem hosszan tartóan és hatékonyan működjön.

Á.B.: – Milyen szempontok szerint vizsgáltad a meglévő helyeket?

B.I.:Az általam felkeresett helyeket az alábbi szempontok szerint vizsgáltam:

1. Környezet feltérképezése
2. A hely megalakulása illetve története
3. Működésük megismerése
4. Feladatok elvégzése
5. Problémák megismerése
7. Tervek megismerése

Á.B.: – Mit tapasztaltál?

B.I.: Kutatásaim során egyértelműen beigazolódott, hogy a programban dolgozóknak nem elég emberileg és szakmailag jó segítővé válniuk, továbbá közel sem elég az elhivatott lelkesedésük és áldozatos önzetlen munkájuk. A mai társadalmi viszonyok mellett elengedhetetlen a hatékony működéshez, hogy sikeres manageri tevékenységet tudjanak kifejteni, hiszen maguknak kell megteremteni a feltételeket a működéshez. Még a professzionális szakértelemmel bíró egyének sem tudják mindig biztosítani a működés folyamatosságát annak ellenére, hogy az igény mindenhol vitathatatlanul jelentkezik. Az általam megismert klubok többségének bérleti szerződése van, így előfordul, hogy kiszolgáltatottá válnak a bérbeadóval szemben. Mivel piac gazdaságban élünk még az önkormányzatokra is jellemzővé vált a helység bérbeadásánál a piaci szemlélet. Az kapja a helyet aki többet fizet, ezért ilyenkor a vállalkozóké az elsőbbség. A költözések megzavarják a klubok életét és sokszor nagyon visszaveti a már befektetett munkát. Esetenként a klub megszűnéséhez is vezethet.

A társadalmi változásokból adódóan mindenhol arról számoltak be, hogy a csellengő gyerekek egy része nemcsak “nemtörődömségből” kóborol az utcán, hanem sokszor előfordul, hogy a szülő kényszerhelyzetéből adódóan. Az egy szülős család modell elterjedésével, ha történetesen egy bevásárlóközpontban vagy áruházban dolgozik a gyermekét egyedül nevelő szülő, akinek nincs segítsége, ott a nyitva tartás este 10-ig, van ahol még tovább is tart. Sűrűn előfordul, hogy gyermekeiknek kiszolgáltatott helyzetükből adódóan a kellő felügyeletet nem tudják biztosítani.

Á.B.: – Milyen következtetésre jutottál?

B.I.:Sajnos nem arra, amire szerettem volna. Akkor van értelem létre hozni egy ilyen helyet, ha olyan erős, független anyagi háttérrel rendelkezik az Alapítvány, hogy nem csak életre tudja kelteni egy rövid időre, hanem képes önállóan működtetni is. Ehhez meg kell találni a megfelelő erőforrásokat és elkötelezett önkéntes munkatársakat. Nagyon komoly csapat munka nélkül ez nem működő képes. Komoly működési feltételeket kell először megteremtenünk ahhoz, hogy eltudjunk indulni.

Á.B.: – Mi lesz a következő lépés?

B.I.: Ez egy fontos kérdés számunkra, mivel ez az Alapítvány másodlagos célja. Az elsődleges célunkat már aktívan csináljuk. A következő kuratóriumi ülésnek ez lesz az egyik napi rendi pontja. Részletesen tájékoztatom a Kuratóriumot és önkéntes munkatársainkat. Megbeszéljük és utána szavazással döntünk a következő lépésről.

Szakdolgozat megtekinthető itt: Szabadidős lehetőségek

 

Segítsd munkánkat. Oszd meg ismerőseiddel.