szokimondoka logo

FELHÍVÁS! – Határon túli magyar óvodák figyelmébe! – Készségfejlesztő játék keresi új gazdáját

A SzóKiMondóka készségfejlesztő és nyelvápoló játék, igen nagy segítség lehet azon szülőknek is, akik a magyar földet elhagyván, más országokban találták meg számításukat…, 

…, mégis fontosnak tartják, hogy gyermekeik is kapcsolatba legyenek az anyanyelvükkel, és mindezt játékos formában tehessék meg. Az Alapítvány most határon túli óvodákat keres partnernek.

Az Angyalvár Alapítvány 4 darab SzóKiMondóka játékot kapott adományba Balogh István Vilmostól, aki Amerikában élő magyar származású képzőművész és a mai napig tagja a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak is. Hogy miért éppen SZóKiMondóka? És mi volt e nemes gesztusnak a háttere és üzenete? – erről mesélt nekem a művész.

– Igen fontosnak tartom az anyanyelvünk ápolását, tudását  nemcsak otthon, hanem a külhonban élő illetve születetteknél is. Az identitás miatt elengedhetetlennek tartom, hogy a külhonban élő gyermekek megismerjék és otthonosan mozogjanak abban a kultúrában is ahonnan származnak. Véleményem szerint ennek alap feltétele, hogy ismerjék a magyar nyelvet. Minél kisebb korban tudjuk ezt az „ismerkedést” elkezdeni, annál erősebb lesz a kötelék.

Gyakorló apaként tudom, hogy ezt olykor nem könnyű végig vinni, de nem lehetetlen (István arca mosolyra derül :)). Lányom, New Yorkban született és itt is nőtt fel, ezért tapasztalatból beszélek. Lányom /Lily Nicole Balogh, jelenleg táncművész New York-ban – a szerző/, nemcsak hogy jól beszél magyarul, hanem folyamatosan ír és olvas is, aminek nagyon örülök. Itt  vasárnaponként magyar iskolába járt és minden nyáron hazavittük látogatóba a családhoz. Húsz éves korában felvette a magyar állampolgárságot is az amerikai mellé. Lily nagyon szeret Magyarországon lenni, és ha csak teheti mindig megy, és viszi magával az amerikai barátait is.

A SzóKiMondóka játékot nagyon kreatívnak és ötletesnek tartom. És mivel tudásomra jutott, hogy az Angyalvár Alapítvány tevékenységébe a határon túli magyarság támogatása is beletartozik, ezért bíztam meg őket, hogy keressenek olyan óvodákat ahol az óvodapedagógusok szívesen használják ezt a remek oktatóanyagot, majd beszámolnak a szerzett tapasztalataikról. Nekem erre sajnos sem időm, sem kapacitásom sincsen. Bízom abban, hogy ha kevéssel is, de ily módon, hozzá tudok járulni az anyanyelvünk ápolásához és megőrzéséhez is.

Az interjút készítette: Kerekes Katalin

Az Angyalvár Alapítványi ezúton várja olyan határon túli óvodák és egyéb szervezetek jelentkezését, ahol igény van a kisgyermekek beszédkészségének kreatív fejlesztésére, és a magyar nyelv oktatására, ápolására, játékos keretek között. 

 

Segítsd munkánkat. Oszd meg ismerőseiddel.