Untitled-13

Önmegvalósítás – Az önkéntességben rejlő lehetőségek a karrierépítéshez. Azaz mit is tanulhatok mások segítéséből?

Önmegvalósítás – Karrierépítés – támogató környezet – Miért is jó nekem ha segítek másoknak?

Az önkéntesség témakörében indított cikksorozatunkban azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen sokféle lehetőség van a „mások segítésére”. Nem titkolt célunk ezzel, hogy olyanokat is cselekvésre bátorítsunk, akik eddig még nem vettek részt karitatív jellegű munkában, ilyen-olyan okból kifolyólag. Személyes tapasztalatom, hogy sok esetben a segítői tartózkodás oka a korlátozott vagy téves információk egy adott non-profit szervezet tényleges munkájáról.

A jó hír azonban az, hogy a karitatív munkavégzés lehetőségének – ahogy mondani szokták – csakis az elme szabja meg a határt! Ahogy az Angyalvár Alapítvány elnök asszonya is mindig vallja, nincs olyan, hogy „kis” vagy „nagy” segítség, hanem csak „segítség” van.

A minap beszéltem egy kedves ismerősömmel, Tóth Veronikával (Veró), akiről mindig is tudtam, hogy rettenetesen elfoglalt, de azt nem is gondoltam volna, hogy emellett még önkéntes munkára is futja az idejéből. Még pedig milyen aktívan! Volt, amikor munkaidő után angolt tanított, később hétvégéin készségfejlesztő tréningeket szervezett és tartott hátrányos és nem hátrányos helyzetű fiataloknak. Tagja  egy lelkes, kreatív csapatnak is, mely 2009 őszén, Budapest Melting Pot néven  angol nyelvgyakorló klubot hozott létre és évek óta szervezi a klubesteket. A Melting Pot alkalmain havonta egyszer érdekes témákkal vagy előadókkal tartottak beszélgetést, vagy akár kültéri program várta a különböző nációból érkező nyelvet  gyakorolni vágyókat (pl. városnézés, kirándulás stb.). Ezek a kellemes hangulatban zajló beszélgetős estek – némelyiken jómagam is vendégeskedtem – roppant hatékonyan segítették a külföldiek integrálódását Budapesten, ahol egyetlen dolog volt közös, az angol nyelv. Növelte az egymás iránti toleranciát, játékos keretek között szélesítette a résztvevők látókörét, ismereteit. A klub ingyenes volt, egyik kiemelt célja volt, hogy bárki számára elérhető legyen a nyelvgyakorlás.

Engem lenyűgözött Veró lelkes hozzáállása a projekt kezdeményezésekhez, illetve a dolgokban rejlő lehetőségek feltárásához, ezért fontosnak éreztem megosztani a kedves olvasóval az ő élményeit és gondolatait a karitatív munkáról. Úgy vélem ez példaértékű.

Kerekes Kata: – Veró, ha visszatekintesz az elmúlt évekre, mi volt az, amit az önkéntes munka adott neked? Rengeteg esemény került ki a kezeid közül, ami a rendezvényszervezői múltamból tudom, nem kis energia befektetéssel jár. Mégis mi volt az, ami mindvégig inspirált?

Tóth Veró: – Óriási örömet okozott számomra egy-egy alkalom. Mindig is szerettem emberekkel dolgozni, embereket összehozni, megismerni a különbözőségeket. Egyébként ezért is választottam hivatásomnak a nemzetközi területet, ahol erre szintén lehetőségem nyílik például nemzetközi konferenciák, workshopok, munkacsoportok keretében.

Másik fontos tényező volt számomra, hogy imádok kipróbálni új dolgokat. Ha önkereső vagy a világban, az önkéntes munkában például megnézheted, hogyan működsz. Tesztelheted önmagadat, hogy mi az, amiben esetleg fejlődnöd kell még, hisz ebből tanulhatsz a legtöbbet. Kereshetsz olyan tevékenységet, ami számodra könnyen megy és élvezed csinálni vagy valami olyat, amiben éppen fejlődni szeretnél.  Mindez segítheti szakmai pályafutásodat. Önkéntes munkád hozadéka, hogy mindig adsz vele a közösségnek is, az embereknek, de legfőképpen magadnak.

Mindezek mellett élveztem, hogy egy kreatív csapat tagjaként megvalósíthatom a saját elképzeléseimet vagy a közösen kigondolt ötleteinket. Időközben jó barátokká is váltunk a szervezőtársakkal.

K.K.: – Hogyan tudsz adni magadnak azzal, hogy egy másikat segítesz? Kifejtenéd ezt a gondolatot? Ez picit paradoxonnak tűnhet…

T.V.: – Ez jó kérdés. Ahogy én látom, ez lehet egyfajta önmegvalósítás. Teszel valamit a világért és egyben önmagadért is. Önmagadért, hogy hasznosnak érezd magad, hogy szeretetet, törődést adj a másiknak, vagy valamit átadj ismereteidből. Ezzel a hozzáállással egy másfajta személetmódot, értékrendet ismerhetsz meg. Egy olyat, amelyben nem csak a pénzért teszel valamit. Ahol az érték a szeretet, az odafigyelés, a megosztás vagy, hogy örömet ad egy tevékenység.

K.K.: – Mit értettél az alatt, hogy „hasznosnak” érzed magad miközben dolgozol?

T.V.: – Fontos számomra, hogy értékes dolgot csinálok. Például hasznos vagyok abban, hogy egy tréning segítségével a részt vevő fiatalok megtalálják önmagukat, jobban boldoguljanak az életben, új látásmódhoz jussanak. Lehetővé teszem azt, ami amúgy nem feltétlenül történne meg. Ez jó érzéssel tölt el.

K.K.: – A Budapest Melting Pot szervezése vagy más önkéntes munka miben adott még sokat neked? Miért lehet jó másnak, ha önkéntesedik?

T.V.:

– Az említett angol nyelvi klub mellett a Toastmaster Klubban is sokat tanulok. A klub fő célja kommunikációs és vezetői készségek fejlesztése. Ez az egész világot behálózó szervezet önkéntes munkán alapszik, mindenki azon van, hogy fejlődjön (például abban, hogy mások előtt beszéljen, megtartson egy jó előadást vagy rugalmasabban reagáljon váratlan helyzetekre), de ahhoz, hogy ez a klubban lehetséges legyen, a tagoknak hozzá kell járulniuk a klub működtetéséhez különböző szerepek vállalásával. Itt is, csakúgy mint a Budapest Melting pot alkalmain, nagyon vegyes hátterű, ugyanakkor fejlődni vágyó, nyitott szellemiségű embereket ismertem meg és nagyon élvezem a klubalkalmakat. Amellett, hogy tarthattam beszédeket, szerveztem klubeseményeket, voltam mentor, visszajelzést adtam másoknak – a többi Toastmasterhez hasonlóan.

Összegezve, hogy miért hasznos önkéntesedni, a következőket emelném ki:

Ahogy említettem, imádok embereket összehozni, hogy találkozzanak, beszélgessenek. Ezekből az eseményekből én magam is rengeteget kaptam vissza, mert sokszor olyan beszélgetések alakultak, amik számomra is inspirálóak voltak, gazdagodtam általuk.

Roppant hasznos lépés lehet az önismeret-szerzésben is, hiszen még jobban rálátsz arra, hogy miben vagy jó, és hol vannak fejlesztésre szoruló területeid.  Megfigyelheted, hol érzed azt, hogy a helyeden vagy. Melyek azok a munkafolyamatok, vagy mely munkakörnyezet az, amelyben otthonosan mozogsz és érzed, hogy töltődsz, inspirálódsz, és örömmel tölt el. Az így végzett „munka”, már nem is munka, hanem szépen lassan kedvteléssé válik…

Elindíthatod a saját projektedet vagy becsatlakozhatsz önkéntesen egy alapítványhoz, vagy non-profit szervezethez, ami hozzásegíthet a karriered építéséhez, céljaidhoz.

Hatalmas előnye ennek a fajta tapasztalatszerzésnek, hogy egy olyan közegben próbálhatod ki magadat, ahol nem kell attól tartanod, hogy esetleg az állásod vagy a megélhetésed forog kockán.

Tehát minden tekintetben hasznos tapasztalatszerzés!

K.K.: – Nagyon köszönjük a hasznos gondolatokat, és bízunk benne, hogy sokan felbátorodnak és inspirálódnak Veró példáján.

Szeretettel várjuk a lelkes segíteni vágyókat a mi Alapítványi csapatunkba is!  

JELENTKEZÉSI LAP Önkéntes munkához, ide írj nekünk: angyalvar.alapitvany@gmail.com

Segítsd munkánkat. Oszd meg ismerőseiddel.